Havrebollar, Bountygodis, Kolarisgadis & Pepparkaksbak

Idag har vi passat på att baka lite smått och gott här hemma, så tänkte dela med mig av recepten jag använder mig utav. Havrebollar är en av min mans favoriter så idag samlade jag på mig en hel del pluspoäng.
 
Havrebollar:
270 g smör
3 dl socker
3 ½ tsk vaniljsocker
10 dl havregryn
¾ msk kakao
1 dl ljummet kaffe
Cocosflingor
 
Gör så här:
 
Vispa smör, vaniljsocker och socker kraftigt i 5 minuter med elvisp.
Tillsätt havregryn, kakao och ljummet kaffe och vispa kraftigt  ca 5 minuter till. Smeten ska bli alldeles slät.
Ställ smeten kallt en stund. Forma sedan bollar med hjälp av en sked och rulla i cocosflingor.
 
 
Har även "provbakat" till julafton för att se vilka favoriter som vi ska bjuda på och dem här två sorterna verkade också gå hem hos mannen (han får vara min jury), och det va väldigt smidigt att baka både bountygodis och kolarisgodis, det enda som är lite kladdigt är den delen med chokladen men det är det värt. 
 
Bountygodis:
50 gram smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200 g ljus blockchoklad
 
Gör så här:
 
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna i kylskåp i några timmar. Rulla sedan små bollar eller ovala kulor och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna) Ställ kallt minst en timma. Smält chokladen och doppa kulorna.
 
Kolarisgodis:
3 msk vispgrädde
25 gram smör eller margarin
3 msk socker
1 msk honung
1 msk ljus sirap
3 dl vårgårdaris
50 gram mörk choklad

Gör så här:

Mät upp alla ingredienser utom riset i en kastrull stor nog att även rymma riset senare. Koka smeten till kolakonsistens i ca 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner riset. Klicka upp smeten till toppar på smörpapper, låt dem stelna och sedan doppa nederkanten i mörk choklad. 

 
 
Sist men inte minst så ville Lowa-Lee baka lite pepparkakor så det gjorde vi självklart också. Vi gjorde för ca en vecka sedan en hemmagjort pepparkaksdeg efter ett recept som jag fått av min mamma som va bagare när jag var liten och den är så goooood, varning för magont där. 
 
 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback